ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

25 Ιουνίου 2018

Διπλό διεθνές συνέδριο: Analytical Approaches to World Music (AAWM 2018) & Folk Music Analysis (FMA 2018)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τις μουσικολογικές εταιρείες AAWM (Analytical Approaches to World Music) και FMA (Folk Music Analysis), διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη από 26 έως 29 Ιουνίου 2018 συνδυαστικό συνέδριο με τίτλο: 5o Διεθνές Συνέδριο για τις Αναλυτικές Προσεγγίσεις στις Μουσικές του Κόσμου (AAWM 2018) και 8ο Εργαστήριο Ανάλυσης Παράδοσιακής Μουσικής (FMA 2018).

    Η πλούσια μουσική κληρονομιά του κόσμου έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον όχι μόνο της εθνομουσικολογίας, αλλά και της μουσικής θεωρίας/ανάλυσης, της ιστορίας της μουσικής, της μουσικής ψυχολογίας και της μουσικής πληροφορικής. Το συνδυαστικό συνέδριο AAWM2018/FMA2018 φέρνει κοντά μουσικούς και μουσικολόγους για να εξερευνήσουν την ποικιλομορφία των μουσικών παραδόσεων του κόσμου, παλαιών ή σύγχρονων, που βρίσκονται πέρα από τα όρια της δυτικής έντεχνης μουσικής, μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών, πολιτιστικών, ιστορικών και αναλυτικών προσεγγίσεων, προκειμένου να αποδώσει διεπιστημονικό και διαπολιτιστικό διάλογο και να διαδώσει νέες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες.

    Κεντρικοί ομιλητές: John Roeder (University of British Columbia, Canada), Martin Stokes (King’s College London, UK), Emmanouil Benetos (Queen Mary University of London).

    Το συνέδριο φιλοξενείται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, και γίνεται με την συνεργασία του New York University, του University of British Columbia, της Society for Music Analysis και του British Forum for Ethnomusicology και με την στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.

    Δείτε το επιστημονικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο παρόν αρχείο και στις ιστοσελίδες: http://www.aawmconference.com και http://fma2018.mus.auth.gr.

    Τοπική οργανωτική επιτροπή: Κώστας Τσούγκρας και Αιμίλιος Καμπουρόπουλος.

.

31 Ιανουαρίου – 1 Ιουνίου 2018

Πρόσκληση συμμετοχής στο 10ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναντώνται για δέκατη συναπτή χρονιά στο καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2018 το 10ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Κέρκυρα και την οργάνωσή του έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν, ειδικότερα, από την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, μέχρι την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018, στην Κέρκυρα, με ειδικό θέμα «Η μουσική κληρονομιά στη δυτική έντεχνη μουσική» (με αφορμή το κεντρικό θέμα του 2018, «Ευρώπη και πολιτιστική κληρονομιά»), στους χώρους της Ιονίου Ακαδημίας και της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας (μουσική, ζωγραφική, αρχιτεκτονική και κερκυραϊκή γαστρονομία).

    Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης (150-200 λέξεων) και σύντομου βιογραφικού σημειώματος (150-200 λέξεων) ορίζεται η 18η Ιουνίου 2018. Οι προτάσεις θα πρέπει να αποσταλούν εγκαίρως στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: conf.eme.2018@gmail.com.

    Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

.

15 Μαΐου 2018

Ημερίδα της ερευνητικής ομάδος της Ε.Μ.Ε. «Μουσικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας στον 20ό και 21ο αιώνα»

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Salle des actes), από τις 9:00 ώς τις 18:10, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημερίδα της μουσικολογικής ομάδας RelMusFR/GR με θέμα «Μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα από το 1980 ώς το 2010», σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Institut de Recherche en Musicologie και την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία. Για το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας, τις περιλήψεις των ανακοινώσεων και τα βιογραφικά των συμμετεχόντων δείτε εδώ (στα γαλλικά).

.

21 Μαρτίου 2018

Προσκλήσεις στα μέλη της Ε.Μ.Ε. για παρακολούθηση συναυλίας

Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών δίνει μια εξόχως ενδιαφέρουσα συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αφιερωμένη σε έργα τριών ελληνίδων συνθετριών: της Μαριώς Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού (Βενετσιάνικη σουΐτα και L’Aldeana), της Ρένας Κυριακού (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα) και της Ελένης Λαμπίρη (Συμφωνία σε σι-ελάσσονα) – αναλυτικότερες πληροφορίες παρέχονται στο σχετικό δελτίο τύπου. Κατόπιν διασφάλισης των απαραίτητων προσκλήσεων, όσα μέλη της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, μπορούν να κάνουν κράτηση πρόσκλησης επικοινωνώντας μέχρι την προσεχή Κυριακή με την Γραμματέα της ορχήστρας, κ. Τζωρτζίνα Μερεντίτη, στην διεύθυνση office@apho.gr.

.

1 Μαρτίου 2018

Θέση για μεταδιδακτορική έρευνα στα βυζαντινά μουσικά όργανα

Το ερευνητικό κέντρο Stavros Niarchos Foundation Center for Late Antique and Byzantine Studies (GABAM) του Πανεπιστημίου Koç στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», ένα νέο ερευνητικό έργο που επικεντρώνεται στα βυζαντινά μουσικά όργανα. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, το GABAM θα προσλάβει έναν μεταδιδακτορικό ερευνητή ως μέλος της ομάδας εργασίας. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στον παρόντα σύνδεσμο.

.

19 Ιανουαρίου 2018

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή σε ημερίδα

Η ερευνητική ομάδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας «Μουσικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας στον 20ό και 21ο αιώνα» διοργάνωνει την εναρκτήρια ημερίδα της με τίτλο «Μουσικές ανταλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στην αυγή του 21ου αιώνα, 1980-2010» στις 18 Μαΐου 2018, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτήν, μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην παρούσα πρόσκληση.

.

18 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο συλλογικό τόμο «Μουσικές κοινότητες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: εθνογραφικές ματιές και ακροάσεις» (Συλλογή κειμένων, επιμέλεια και εισαγωγή: Σίσσυ Θεοδοσίου και Ελένη Καλλιμοπούλου)

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φορέων χάραξης πολιτικής, διεθνών αναλυτών και κοινωνικών ερευνητών. Οι πολιτισμικές εκφράσεις των ανθρώπων της συνιστούν ένα ανταγωνιστικό πεδίο, για την ερμηνεία του οποίου επιστρατεύονται, μεταξύ άλλων, στερεότυπα για τον εθνικό «εαυτό», αναφορές σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας ή στην ανάδειξη συλλογικοτήτων «αντίστασης». Ωστόσο, σε μία περίοδο έντονων μετασχηματισμών, όπως αυτή που διανύουμε, αποτελεί ζητούμενο το να κατανοήσουμε σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους αλλάζει η ελληνική κοινωνία και οι πολιτισμικές της εκφράσεις, καθώς και να αναδείξουμε «επίκαιρα» αφηγήματα για την ερμηνεία αυτών των αλλαγών. Πολιτισμικές πρακτικές όπως η μουσική, που εμπεδώνουν έντονα στοιχεία συμμετοχικότητας και επιτελεστικότητας, αποτελούν πρόσφορο πεδίο για τη διερεύνηση των μετασχηματισμών αυτών. Η μελέτη της μουσικής μέσα από εθνογραφική έρευνα ειδικότερα, μέσα δηλαδή από μακροχρόνια επιτόπια έρευνα και συμμετοχική παρατήρηση, επιτρέπει την εστίαση στο υποκείμενο, τη συλλογικότητα και τη μικροκλίμακα, και αναδεικνύει την πολυμορφία και την πολυσημία ως αναπόσπαστες συνιστώσες των πολιτισμικών πρακτικών. Παράλληλα, η εθνογραφική εστίαση μας βοηθά να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι «τοπικές» κοινότητες ανταποκρίνονται σε υπερτοπικές και διεθνικές ροές, αποτελώντας και οι ίδιες μέρος τους.

    Στόχος του συλλογικού αυτού τόμου είναι να παρουσιάσει τη σύγχρονη εθνογραφική έρευνα με επίκεντρο τη μουσική και τη μουσική εμπειρία στην Ελλάδα, προκειμένου να παρέχει μια κριτική κατανόηση των τρόπων με τους οποίους παράγεται η σχετική γνώση και αναδεικνύονται τα κυρίαρχα αφηγήματα. H εστίαση στην εθνογραφική έρευνα δεν αποκλείει, ωστόσο, τη γόνιμη επαφή με μεθοδολογικούς και θεωρητικούς προσανατολισμούς, καίριους στο πλαίσιο των πρόσφατων αναζητήσεων της κοινωνικής και πολιτισμικής θεωρίας.

    Ποια ζητήματα, λοιπόν, προκαλούν το ενδιαφέρον των σημερινών εθνογράφων της μουσικής; Σε ποια μουσικά είδη στρέφουν την προσοχή τους και ποιες θεματικές αναδεικνύουν μέσα από την έρευνά τους; Τι μπορούμε να μάθουμε μέσα από την έρευνα αυτή για τις μουσικές κοινότητες και συλλογικότητες που συναντούμε στον ελληνικό χώρο και για τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τον κόσμο και αντιλαμβάνονται το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον τους; Ποιες «νέες» μουσικές οντολογίες και επιστημολογίες παράγονται στην Ελλάδα της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας; Επίσης, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εθνογραφικής έρευνας σήμερα και πώς αυτή μεταπλάθεται μέσα από την τεχνολογική διαμεσολάβηση αλλά και την – φαινομενική τουλάχιστον – συμπύκνωση της απόστασης μεταξύ Εαυτού και Άλλου;

    Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συλλογικό τόμο με τίτλο «Μουσικές κοινότητες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: εθνογραφικές ματιές και ακροάσεις», να υποβάλουν πρόταση έκτασης 500 λέξεων (συν βιβλιογραφία) στη Σίσσυ Θεοδοσίου (theodosiou@teiep.gr) ή την Ελένη Καλλιμοπούλου (elkallim@uom.edu.gr). Ο τόμος θα είναι στην ελληνική γλώσσα. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 2η Φεβρουαρίου 2018. H διαδικασία επιλογής θα βασιστεί στις θεματικές συνάφειες που θα αναδειχθούν από τις προτάσεις.

.

11 Δεκεμβρίου 2017

Ανακοίνωση για τη διεθνή συνάντηση πέντε μουσικολογικών φορέων (ICTM, SEM, IMS, IAML, IASPM) με θέμα «Προσεγγίσεις στην έρευνα για τη μουσική και τον χορό στην εποχή του διαδικτύου» («Approaches to Research on Music and Dance in the Internet Era»), Πεκίνο, 11-14 Ιουλίου 2018

Η εποχή του Διαδικτύου έχει δημιουργήσει νέες πρωτότυπες προσεγγίσεις στην έρευνα της μουσικής και του χορού και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη νέων διεπιστημονικών πρότυπων σε διεθνές επίπεδο. Μελετητές από πέντε διεθνείς επιστημονικούς φορείς (The International Council for Traditional Music [ICTM], International Musicological Society [IMS], The International Association for the Study of Popular Music [IASPM], Society for Ethnomusicology [SEM] & International Association of Music Libraries [IAML]) θα συναντηθούν για να παρουσιάσουν νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στο ερευνητικό πεδίο της μουσικής και του χορού στην εποχή του διαδικτύου, να ανταλλάξουν απόψεις που προκύπτουν από τις σύγχρονες μουσικολογικές αναζητήσεις και συγχρόνως να εντοπίσουν κοινά στοιχεία και διαφορετικές παραδόσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στο παρόν αρχείο καθώς και στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (https://www.musicology.org).

.

8-14 Δεκεμβρίου 2017

Μουσικός Λόγος Πρόσκληση υποβολής κειμένων

Με αφορμή τη 15η επέτειο κυκλοφορίας του Μουσικού Λόγου, οι επιμελητές ανακοινώνουν τη νέα κατεύθυνση του περιοδικού και απευθύνουν πρόσκληση υποβολής κειμένων για το τεύχος του 2018. Ο Μουσικός Λόγος είναι ένα από τα κυριότερα μουσικολογικά περιοδικά της Ελλάδας και, από το 2013, το μοναδικό αγγλόγλωσσο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης με κριτές. Την επιμέλειά του έχει πλέον αναλάβει μια τετραμελής συντακτική επιτροπή, επικουρούμενη από μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή (https://m-logos.gr).

    Επιδιώκοντας την επίτευξη των στόχων της νέας του κατεύθυνσης, το περιοδικό ενθαρρύνει ιδιαιτέρως την υποβολή κειμένων που εξετάζουν τους συσχετισμούς Ελληνικών Σπουδών και Μουσικολογίας – με την ευρεία έννοια των όρων – και, ως εκ τούτου, διερευνούν τις διεπαφές της μουσικής με τη λογοτεχνία, την ιστορία, την τέχνη, την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Ο Μουσικός Λόγος εκδίδεται σε ετήσια βάση από το Εργαστήριο Νεοελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και ευρετηριάζεται από τη RILM. Όλα τα κείμενα και τα ερωτήματα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@m-logos.gr.

Συντακτική επιτροπή: Πάνος Βλαγκόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Πέτρος Βούβαρης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Βασιλική Κουτσομπίνα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Kenneth Owen Smith (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

Συμβουλευτική επιτροπή: Παναγιώτης Αγαπητός (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Donna Buchanan (University of Illinois at Urbana-Champaign), Mervyn Cooke (University of Nottingham), Dinko Fabris (Università della Basilicata), Ελένη Καλλιμοπούλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Alexander Lingas (City University of London), Eva Mantzourani (Kingston University – Hong Kong University [SPACE]), Alexander Nehamas (Princeton University), Risto Pekka Pennanen (University of Tampere), Κώστας Τσούγκρας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Dimitris Tziovas (University of Birmingham), Στέλιος Ψαρουδάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

See also in English

.

28 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2017

9ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

«Παραλλαγές, επεξεργασίες, μεταμορφώσεις»

υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας

Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου 2017

Τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, συγκεκριμένα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναντώνται για ένατη συναπτή χρονιά στο καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

    Το 2017, το 9ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη και την οργάνωσή του έχουν αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι εργασίες του συνεδρίου, με ειδικό θέμα «Παραλλαγές, Επεξεργασίες, Μεταμορφώσεις», θα διεξαχθούν από την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, μέχρι την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

    Στο πλαίσιο του 9ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου, εκτός από τις προτάσεις για εισηγήσεις που εστιάζουν στην παραπάνω θεματική, θα υπάρχουν και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης αλλά και προτάσεις ανεξάρτητης θεματικής ειδικά μόνο από τα μέλη των ερευνητικών ομάδων της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το πρόγραμμα του συνεδρίου πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Αφίσα του συνεδρίου

Πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου

Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου: Εύη Νίκα-Σαμψών, Γιώργος Σακαλλιέρος, Κώστας Τσούγκρας, Κώστας Χάρδας, Θωμάς Αποστολόπουλος, Ελένη Καλλιμοπούλου

Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου: Εύη Νίκα-Σαμψών, Μαρία Αλεξάνδρου, Μάρκος Τσέτσος, Κώστας Καρδάμης, Άννα-Μαρία Ρεντζεπέρη

.

5 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση διεθνούς συνεδρίου

Joint Conference: Fifth International Conference on Analytical Approaches to World Music (AAWM 2018) & Eighth Folk Music Analysis Workshop (FMA 2018)

Thessaloniki, Greece, June 26–29, 2018

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τις μουσικολογικές εταιρείες AAWM (Analytical Approaches to World Music) και FMA (Folk Music Analysis), διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, από 26 έως 29 Ιουνίου 2018, συνδυαστικό συνέδριο με τίτλο: 5o Διεθνές Συνέδριο για τις Αναλυτικές Προσεγγίσεις στις Μουσικές του Κόσμου (AAWM 2018) και 8ο Εργαστήριο Ανάλυσης Λαϊκής Μουσικής (FMA 2018).

    Η πλούσια μουσική κληρονομιά του κόσμου έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον όχι μόνο της εθνομουσικολογίας, αλλά και της μουσικής θεωρίας/ανάλυσης, της ιστορίας της μουσικής, της μουσικής ψυχολογίας και της μουσικής πληροφορικής. Το συνδυαστικό συνέδριο AAWM2018/FMA2018 φέρνει κοντά μουσικούς και μουσικολόγους για να εξερευνήσουν την ποικιλομορφία των μουσικών παραδόσεων του κόσμου, παλαιών ή σύγχρονων, που βρίσκονται πέρα από τα όρια της δυτικής έντεχνης μουσικής, μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών, πολιτιστικών, ιστορικών και αναλυτικών προσεγγίσεων, προκειμένου να αποδώσει διεπιστημονικό και διαπολιτιστικό διάλογο και να διαδώσει νέες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες.

    Το συνέδριο δέχεται προτάσεις που εξετάζουν τις μουσικές παραδόσεις από οποιαδήποτε αναλυτική ή θεωρητική προοπτική (εθνογραφική, ιστορική, φορμαλιστική, υπολογιστική, γνωσιακή, κ.ά.). Οι προτάσεις μπορεί να αφορούν ανακοινώσεις, posters, ειδικές συνεδρίες, ομιλίες-ρεσιτάλ και εργαστήρια. Ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 1 Δεκεμβρίου 2017.

  • Οργανωτική επιτροπή: Lawrence Shuster (SUNY Purchase, USA), Panayotis Mavromatis (New York University, USA), Jay Rahn (York University, Canada).
  • Επιτροπή προγράμματος: Michael Tenzer, John Roeder (University of British Columbia, Canada).
  • Κεντρικοί ομιλητές: John Roeder (University of British Columbia, Canada), Martin Stokes (King’s College London, UK), Emmanouil Benetos (Queen Mary University of London).
  • Τοπική οργανωτική επιτροπή: Κώστας Τσούγκρας, Αιμίλιος Καμπουρόπουλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και τα εργαστήρια θα ανακοινωθούν σύντομα στον ιστότοπο του συνεδρίου.

    Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το παρόν αρχείο pdf καθώς και τα websites των συνεργαζόμενων φορέων:

http://www.aawmconference.com

http://www.aawmjournal.com

http://www.folkmusicanalysis.org

.

3 Σεπτεμβρίου 2017

Απώλεια Δημητρίου Θέμελη και Ολυμπίας Φράγκου-Ψυχοπαίδη

Η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την πρόσφατη απώλεια δύο διακεκριμένων ιδρυτικών μελών της: του Δημητρίου Θέμελη (1 Μαΐου 1931 – 11 Ιουνίου 2017) και της Ολυμπίας Φράγκου-Ψυχοπαίδη (16 Μαρτίου 1944 – 14 Αυγούστου 2017).

    Ο Δημήτριος Θέμελης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μουσικολόγος, συνθέτης και ερμηνευτής. Αναγνωρισμένος διεθνώς για το συνθετικό του έργο και την επιστημονική του δραστηριότητα, συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της επιστήμης της Μουσικολογίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο στην Ελλάδα και αγωνίστηκε με σθένος και επιμονή για την ανωτατικοποίηση των μουσικών σπουδών. Ήταν απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (στο βιολί και στα θεωρητικά της μουσικής), ενώ συνέχισε κατόπιν τις σπουδές του στο Μόναχο (μελετώντας βιολί με καθηγητή τον Kurt Stiehler και Μουσικολογία, Βυζαντινολογία και Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου), αποφοιτώντας ως διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του εκεί πανεπιστημίου. Διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985) και από το 1985 καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στο οποίο υπήρξε πρόεδρος επί τέσσερις θητείες. Υπήρξε επίσης Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

    Η Ολυμπία Φράγκου-Ψυχοπαίδη υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε «Μουσικολογία με έμφαση στην Αισθητική και Κοινωνιολογία της Μουσικής». Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (επί του Μάιν), έχοντας μαθητεύσει κοντά στους Th. W. Adorno, L. Finscher και H. Schnädelbach. Το 1985 ίδρυσε το περιοδικό Μουσικολογία, το πρώτο εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό περί μουσικής στην Ελλάδα, του οποίου υπήρξε δια βίου διευθύντρια. Από το 1991 διετέλεσε καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (καθώς και πρόεδρός του την περίοδο 2004-2006), ενώ παράλληλα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγκριτικής Γραμματολογίας και Φιλολογίας, καθώς και του Αρχείου και Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Μουσικής, σύμβουλος και συγγραφέας της Εγκυκλοπαίδειας Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG), του Storia universale della musica (Mondadori) και του Lettres européennes. Histoire de la littérature européenne (Hachette), σύμβουλος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», παραγωγός επιμορφωτικών εκπομπών για μουσική στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ και ερευνήτρια για την Ελληνική Έντεχνη Μουσική στο Ίδρυμα Μεσογειακών Ερευνών.

* * *

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, το προσεχές 9ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, με τίτλο «Παραλλαγές, Επεξεργασίες, Μεταμορφώσεις» (Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου 2017), θα αφιερωθεί στην μνήμη των δύο εκλιπόντων μελών της Εταιρείας.

.

2 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόσκληση στο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο «Modus-Modi-Modality» (Λευκωσία, 6-10 Σεπτεμβρίου 2017)

Ο Κλάδος Μουσικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Περιφερειακή Εταιρεία για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music on the Balkans) διοργανώνουν Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017, με θέμα «Modus-Modi-Modality».

    Το Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο συγκεντρώνει μουσικολόγους από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες με σκοπό την αλληλεπίδραση, την καλλιέργεια διαπολιτισμικών σχέσεων και την προώθηση των ερευνητικών πεδίων και ευρημάτων, καλύπτοντας ένα χρονικά και γεωγραφικά εκτεταμένο και πολυσχιδές θεματικό φάσμα, μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν οι μουσικολογικές έρευνες και οι νέες τάσεις σε σύγχρονα ζητήματα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Όπως διαφαίνεται και στους επιμέρους άξονες, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μουσικές παραδόσεις, στην πολιτισμική ετερότητα, στις επιμέρους τάσεις και ταυτότητες συγκεκριμένων χωρών που ανήκουν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Ημερομηνία και χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου: 6‐10 Σεπτεμβρίου 2017, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διογένους 6, Έγκωμη, 1516, Λευκωσία, Κύπρος

Πρόσκληση στα αγγλικά / Invitation in english

Πρόγραμμα / Program

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, www.modality2017conference.com, καθώς και στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, www.euc.ac.cy.

Οργανωτική επιτροπή:

Εύη Νίκα‐Σαμψών, Καθηγήτρια (Πρόεδρος), Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Καίτη Ρωμανού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Τεχνών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μαρία Αλεξάνδρου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Γιώργος Σακαλλιέρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Γεωργία Πετρούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Τεχνών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Γεώργιος Χριστοφή, Λέκτορας, Τμήμα Τεχνών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ποθεινή Βαϊούλη, Λέκτορας, Τμήμα Τεχνών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος IAML.

.

26 Ιανουαρίου – 1 Ιουνίου 2017

Πρόσκληση συμμετοχής στο 9ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναντώνται για ένατη συναπτή χρονιά στο καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο  Διατμηματικό Μουσικολογικό  Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2017, το 9ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και την οργάνωσή του έχουν αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν ειδικότερα από την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, μέχρι την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, στη Θεσσαλονίκη, με ειδικό θέμα «Παραλλαγές, Επεξεργασίες, Μεταμορφώσεις»  (ο χώρος θα ανακοινωθεί προσεχώς).

    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης (150-200 λέξεων)  και σύντομου βιογραφικού σημειώματος (150-200 λέξεων) ορίζεται η 15η Ιουνίου 2017. Οι  προτάσεις θα πρέπει να αποσταλούν εγκαίρως στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: conf.eme.2017@gmail.com.

    Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

.

21 Φεβρουαρίου – 29 Μαΐου 2017

Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο Υποψήφιων Διδακτόρων

“Η μουσικολογία εν δράσει: μουσικές του παρελθόντος, πρακτικές του παρόντος, προοπτικές του μέλλοντος”

Θεσσαλονίκη, 9-11 Φεβρουαρίου 2018

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας φιλοξενούν, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, το Διεθνές Συνέδριο Υποψήφιων Διδακτόρων, με θέμα «Η μουσικολογία εν δράσει: μουσικές του παρελθόντος, πρακτικές του παρόντος, προοπτικές του μέλλοντος» στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018.

Πρόσκληση συμμετοχής

    Προτάσεις υποψήφιων διδακτόρων για παρουσιάσεις 20 λεπτών και συλλογικές παρουσιάσεις 40 έως 80 λεπτών (έως 4 συμμετέχοντες) θα γίνονται δεκτές έως τις 18 Ιουνίου 2017. Τα θέματα των ανακοινώσεων μπορούν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παλαιότερων και νεότερων ερευνητικών ζητημάτων στο πεδίο της μουσικολογίας (όπως ιστορική και πολιτιστική μουσικολογία, μουσική θεωρία και ανάλυση, εθνομουσικολογία και μουσική ανθρωπολογία, μουσική ψυχολογία, υπολογιστική μουσικολογία, μουσική φιλοσοφία και αισθητική κ.ά.). Επίσης, θα γίνονται δεκτές προτάσεις θεμάτων, οι οποίες σχετίζονται με τη διεπιστημονική ταυτότητα της μουσικολογίας.

    Προτάσεις παρουσιάσεων και γενικότερες ερωτήσεις μπορούν να αποσταλούν στην εξής διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: conf.phd.2018@gmail.com.

    Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η Αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική επιτροπή, την τοποθεσία του συνεδρίου κτλ., μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://igsc2018.mus.auth.gr.

.

14 Νοεμβρίου 2016

Πρακτικά διατμηματικού συνεδρίου 2015

Ο τόμος πρακτικών του 7ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου («Μουσική, λόγος και τέχνες») μόλις κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή, ως έκδοση της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας και σε επιμέλεια των Ι. Φούλια, Π. Βούβαρη, Κ. Καρδάμη και Κ. Χάρδα. Η έκδοση διατίθεται ελεύθερα στις Δημοσιεύσεις.

.

30 Σεπτεμβρίου – 2 Νοεμβρίου 2016

8ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Το πλήρες πρόγραμμα του 8ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου, το οποίο φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας στην Αθήνα, από τις 25 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016, είναι διαθέσιμο σε μορφή PDF και μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

    Το συνέδριο εντάσσεται στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 25 ετών λειτουργίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιείται δε με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Στο πλαίσιό του εντάσσονται ακόμη δύο συναυλίες: η πρώτη θα λάβει χώραν το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, με την συμμετοχή των χορωδιών των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου (δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ), και η δεύτερη το επόμενο βράδυ, στις 27 Νοεμβρίου, με έργα μουσικής δωματίου από το Κουαρτέτο εγχόρδων L’Anima (δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ).

.

20 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόσκληση υποβολής εργασιών για το 1ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών & Αρχείων

Το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (Greek IAML Branch) ανακοινώνει ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή εργασιών στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Απριλίου 2017, στην Αθήνα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων: 25 Νοεμβρίου 2016.

.

27 Mαΐου 2016

Μουσικολογικό συμπόσιο στο πλαίσιο των 12ων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών

Στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, που διάγουν φέτος την 12η κατά σειρά ετήσια διοργάνωσή τους, θα διεξαχθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών από 10 έως 12 Ιουνίου 2016 επιστημονικό μουσικολογικό συμπόσιο με γενικό θέμα:

Ελλάδα και όπερα

    Στη διοργάνωση του Συμποσίου συμμετέχουν τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και η Ερευνητική Ομάδα Νεοελληνικής Μουσικής της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

    Ομιλητές είναι μουσικολόγοι και θεατρολόγοι, μέλη ΔΕΠ ελληνικών πανεπιστημίων, συνθέτες όπερας, αρχιμουσικοί και καλλιτέχνες. Το συμπόσιο διεξάγεται στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας 22).

Οργανωτική Επιτροπή:

Βύρων Φιδετζής, αρχιμουσικός

Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Χάρης Ξανθουδάκης, καθηγητής μουσικολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου

Νίκος Μαλιάρας, καθηγητής μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το πρόγραμμα και η αφίσα του συμποσίου είναι διαθέσιμα εδώ.

.

5 Mαΐου 2016

Ανακοίνωση συνεδρίου Modus-Modi-Modality

Ο Κλάδος Μουσικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music on the Balkans) και με τη στήριξη του Κυπριακού Κέντρου για την Έρευνα και Μελέτη της Μουσικής (C.C.R.S.M.) διοργανώνουν Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από τις 6 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2017 με θέμα: Modus-Modi-Modality. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες εδώ, καθώς και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου..

.

13 Ιανουαρίου 2016

Πρόσκληση συμμετοχής σε συνέδριο για φιλαρμονικές ορχήστρες

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει συνέδριο με τίτλο: «Φιλαρμονικές ορχήστρες στην Ελλάδα και Κύπρο: πραγματικότητα και προοπτικές», στην Λευκωσία, από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2016. Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται εδώ.

.

3 Ιανουαρίου 2016

Πρόσκληση συμμετοχής στο 8ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προβαίνουν για όγδοη συναπτή χρονιά στην διοργάνωση του καθιερωμένου και ιδιαίτερα επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2016 ο θεσμός αυτός φιλοξενείται στην Αθήνα και εντάσσεται στις ευρύτερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 25 ετών λειτουργίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

      Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώραν, ειδικότερα, από την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, μέχρι την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016, με ειδικό θέμα «Επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις». Στο πλαίσιο του 8ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου θα γίνουν δεκτές προτάσεις είτε για εισηγήσεις είτε για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αναφορά στην παραπάνω θεματική, καθώς και αντίστοιχες προτάσεις ανεξάρτητης θεματικής από μέλη ερευνητικών ομάδων της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

      Καταληκτική προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 31 Μαΐου 2016.

      Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

.

28 Αυγούστου – 24 Οκτωβρίου 2015

 7ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Το πλήρες πρόγραμμα του 7ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου, το οποίο φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας στην Κέρκυρα, από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2015, είναι διαθέσιμο σε μορφή PDF και μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

    Το συνέδριο πλαισιώνεται από τρεις συναυλίες: φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου / πρόγραμμα), της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Σάββατο, 31 Οκτωβρίου / αφίσα και πρόγραμμα) και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας (Κυριακή, 1 Νοεμβρίου / πρόγραμμα).

    Δείτε επίσης: α) Ορισμένες προσφορές ξενοδοχείων προς όσους συμμετέχουν (υπό οποιαδήποτε ιδιότητα) στο συνέδριο. Προσοχή: η Οργανωτική Επιτροπή δεν φέρει καμμία περαιτέρω ευθύνη ως προς αυτό το ζήτημα, πέραν της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων. β) Χάρτη με σημειωμένους τους χώρους διεξαγωγής του συνεδρίου αλλά και τα προτεινόμενα ξενοδοχεία. γ) Ορισμένες προσφορές εστιατορίων της Κέρκυρας προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

.

19 Οκτωβρίου 2015

 20ό συνέδριο της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας

Το 20ό συνέδριο της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας, που διεξάγεται ανά πενταετία, θα λάβει χώραν στο Τόκυο της Ιαπωνίας, από τις 19 μέχρι τις 23 Μαρτίου 2017. Εδώ μπορείτε να βρείτε αναρτημένη την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

.

14 Οκτωβρίου 2015

 Πρακτικά διατμηματικού συνεδρίου 2014

Ο τόμος πρακτικών του περσινού διατμηματικού συνεδρίου με τίτλο Μουσική και Μουσικολογία. Παρόν και μέλλον μόλις κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή, αποτελώντας την πρώτη έκδοση της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας (διατίθεται ελεύθερα στις Δημοσιεύσεις).

.

5 Απριλίου 2015

 Ανακοίνωση διεξαγωγής διεθνούς συνεδρίου

 Music, language & identity in Modern Greece: Defining a national art music in the 19th and 20th centuries
Παρασκευή 8 – Κυριακή 10 Μαΐου 2015
στο Ωδείο Αθηνών και στο British School at Athens
σε συνεργασία με το Centre for Hellenic Studies και το Department of Music του King’s College London

Είσοδος ελεύθερη (δεν απαιτείται εγγραφή).

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

.

11 Μαρτίου 2015

Δύο ανακοινώσεις για διεθνή συνέδρια

Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για δύο προσεχή συνέδρια της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας: δείτε, συγκεκριμένα, εδώ και εδώ.

.

3 Μαρτίου 2015

Προκήρυξη θέσης Δ.Ε.Π. στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προκηρύσσει θέση για Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό στη βαθμίδα του Λέκτορα ή Επικούρου καθηγητή στα γνωστικά αντικείμενα α) της Μουσικής Παιδαγωγικής και β) της Συστηματικής Μουσικολογίας / Μουσικής Θεωρίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες εδώ.

.

30 Νοεμβρίου 2014

Πρόσκληση συμμετοχής σε διατμηματικό συνέδριο

Ο ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός των διατμηματικών μουσικολογικών συνεδρίων συνεχίζεται για έβδομη συναπτή χρονιά – και δεύτερη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας – φιλοξενούμενος για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και συνασπίζοντας πλέον τις οργανωτικές δυνάμεις και των τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, ήτοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα από την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, μέχρι την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015, με ειδικό θέμα: «Μουσική, λόγος και τέχνες», αλλά και συνεδρίες ανεξάρτητης θεματικής.

Καταληκτική προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 30 Ιουνίου 2015.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

.

 3 Νοεμβρίου 2014

Έναρξη εγγραφής νέων μελών

Με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας που εντάσσεται στο πλαίσιο του διατμηματικού συνεδρίου «Μουσική και Μουσικολογία. Παρόν και μέλλον» (Θεσσαλονίκη, 21-23 Νοεμβρίου 2014), είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εγγραφής νέων τακτικών είτε πάρεδρων μελών. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δουν το σχετικό πεδίο στην ιστοσελίδα της Εταιρείας μας (Εγγραφή μελών), να μελετήσουν το Καταστατικό του σωματείου και να ακολουθήσουν την διαδικασία που περιγράφεται στο πεδίο «Επικοινωνία».

.

20 Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα διατμηματικού συνεδρίου

Το πλήρες πρόγραμμα του διατμηματικού συνεδρίου «Μουσική και Μουσικολογία. Παρόν και μέλλον», το οποίο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας στην Θεσσαλονίκη, 21 με 23 Νοεμβρίου 2014, βρίσκεται αναρτημένο εδώ. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενο.

.

5 Μαΐου 2014

Πρόσκληση συμμετοχής σε διατμηματικό συνέδριο

«Μουσική και Μουσικολογία. Παρόν και μέλλον», Θεσσαλονίκη, 21-23 Νοεμβρίου 2014.

Καταληκτική προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 20 Ιουλίου 2014.

Δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

.

25 Ιουλίου 2013

Η λειτουργία της ιστοσελίδας της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας είναι επί του παρόντος δοκιμαστική. Με νεώτερη ανακοίνωση, θα δημοσιοποιηθεί η επίσημη λειτουργία της καθώς και η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων εγγραφής νέων (τακτικών και πάρεδρων) μελών στην Εταιρεία.

.